Mire figyelj hitelfelvételkor

 

Mire figyelj hitelfelvételkor?


1. Mindig legyen tartalékod!

Legalább 3-6 havi kiadásodnak megfelelő összeget tarts valamilyen könnyen hozzáférhető (likvid) megtakarítási formában (bankszámla, lekötött betét). Ha a hiteltörlesztés ideje alatt elveszíted a munkád vagy betegség, baleset miatt kiesik pár havi jövedelmed a hitel havi részleteit akkor is fizetni kell. Ez nem csak hitelfelvétel esetén esedékes, hanem alapvető létszükséglet egy tudatos pénzügyi gondolkodásmódban.

2. Vállalj optimális törlesztőrészletet

-A gyakorlatban a bankok általában a havi nettó jövedelmed 35-40%-át engedélyezik hiteltörlesztés fedezésére. A jövedelem arányos törlesztésre vonatkozó jogszabály (JTM) keretein belül a jövedelmed 50-60% felhasználható erre a célra. Ebből adódóan az előbb említett a korlátok nincsenek kőbe vésve.

Jól szemlélteti ezt az elbírálást a következő: Ha egyedülállóként neveled 2 gyerkőcöd akkor kisebb mértékben engedik terhelni a jövedelmed. Ha pedig házastársaddal ketten éltek egy lakásban és mind a ketten rendelkeztek megfelelő jövedelemmel akkor nagyobb mértékű havi hiteltörlesztésre is rábólinthat a bank.

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hirek-aktualitasok/elszamolasi-es-forintositasi-informaciok/forint-szerzodesek/adossagfek-szabalyozas-forint-szerzodesek

FONTOS! Nem a bank fogja helyetted fizetni a hitelt, úgyhogy érdemes egy költségvetés számítás után meghoznod a végső döntést a hiteltörlesztő kiválasztásakor!

  1. Számolj részletes költségvetést (Bevételek – Kiadások = Szabad jövedelem)
  2. A szabad jövedelmed egy részét érdemes csak számításba venni, számolva a váratlan kiadásokkal. (minimum: szabad jövedelem x 0,8)
  3. Ha nem a futamidő végéig fix törlesztéssel rendelkező hitelt veszel fel akkor a kamatemelkedéssel is számolnod kell. Ez minimum 3-4%, ami a törlesztődben 15-25% emelkedést is eredményezhet.
  4. Gondolj a jövődre! Igen, nehéz 10-20 évvel előre gondolkodni, de az egyértelmű célokat tanácsos belekalkulálni. Hiszen ha gyermekeket szeretnétek vállalni a jövőben, az hatással lesz a bevételeitekre és a kiadásaitokra is.


3. Jelentős pénzügyi előnyt tudsz szerezni a következő trükkel, amit a bankfiókban nem biztos, hogy elmondanak!

Alap feltételezés: Minél kevesebb futamidőt érdemes választani, mert a hosszabb törlesztési időszakhoz magasabb visszafizetés tartozik.

Trükk: Az elmondottak ellenére te mégis hosszú futamidőt választasz (legjobbha fix kamatozású). Az elnyújtott futamidő lehetővé teszi számodra azt, hogy olyan törlesztőrészletet válassz ami mellett belefér egy rendszeres megtakarítási program elkezdése.

Eredmény: A hitelt törleszted az előre meghatározott ütemben. A megtakarításodban folyamatosan gyűlik a pénzed és ha jól választasz akkor 10+ éves távlatban a kamatok jelentősen felduzzasztják a megtakarításod értékét. Így, amikor az összegyűlt pénz és a hiteltarzotás ugyan annyi lesz, akkor egyszerűen végtörleszted a hiteled.


Előny: Rövidebb futamidő, Több megtakarítás

Számoljunk egy 10.000.000 Ft-os Babaváró hitellel.

Alap eset:

Törlesztő: 45833 Ft
Futamidő : 273 Hónap
Hitelre visszafizetett összeg: 10.630.390 Ft

Megtakarítással kombinálva:

Megtakarítás: 15.000
Hitelre és megtakarításra összesen havonta: 60.833
Végtörlesztési idő: 168 hónap
Hitelre és megtakarításra összesen befizetett: 9.536.188

Spórolás: 1.094.202


TANÁCSADÓI MEGLÁTÁS:

A hitelkiváltás lehetősége biztosít egy olyan lehetőséget számodra, hogy magasabb kamatkörnyezetben (10+% , 2022. augusztus) is bátran vehetsz fel hitelt.

Első lehetőség: Drága hitel felvétele, majd kiváltása a 3. évben.

Probléma, amit megoldhatsz: A drága hitelek elijeszthetnek akár egy lakásvásárlástól, de ha sokat vársz akkor kinézett ingatlanod értéke jócskán megemelkedhet.

Előny: Meg tudod valósítani azokat a pénzügyi céljaidat amikhez hitel felvétele szükséges úgy, hogy a helyzet ellenére nem kell extrémen sokat visszafizetned a banknak.

Második lehetőség (Drága hitel felvétele, megtakarítás elindítása, hitel kiváltása, végtörlesztés futamidő lejárta előtt)

Jól hangzik? Ilyen és ehhez hasonló praktikák érdekében kérd szakértőink segítségét! Egy díjmentes konzultáció keretein belül biztosan megtaláljuk azt a megoldást, ami leginkább illik hozzád. Amennyiben elégedett voltál velünk, a jövőben bizalommal fordulhatsz tanácsadódhoz pénzügyi kérdéseiddel kapcsolatban.

 

Hasonló cikkek

Személyi kölcsön Ha hirtelen jön szembe veled egy nagy pénzügyi kiadás, akkor jó opció lehet számodra az egyszerű személyi kölcsön. Egészségügyi problémák,

  Hogyan csökkentsd hiteled visszafizetését 120%-ról akár 31,91%-ra? Természetesen varázsolni mi sem tudunk, de vannak esetek amikor tényleg megoldható ilyen mértékű csökkentés.